Zašto je Opatija možda najljepša u jesen

DJI_0006.original

Zimovanje uz more

Mnogi smještajni kapaciteti, drže svoja vrata otvorena tijekom hladne sezone. Za popunjavanje kreveta za goste osmišljeno je nekoliko atrakcija. "Kod nas je i zimi moguća gotovo svaka aktivnost na otvorenom, bilo na kopnu, vodi ili u zraku. A gdje god se nalazili, klimatska prednost djeluje, koja je stvorila klimatska lječilišta prije više od 130 godina", obećava Irena Peršič-Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.

Ovo je idealno za "post-Covid generaciju".

Zato što su zdravstveni stručnjaci u regiji osmislili posebne ponude kako bi dugogodišnji oboljeli od zaraze mogli ponovno prodahnuti. Staze u šumama kestena i bukve iznad Opatije pogodne su za ljubitelje svježeg zraka svih uzrasta. Jedna od njih je šumsko šetalište "Carmen Sylva". Naša vodičica Lilly zna: "Ova staza između Slatine i Lipovice duga je 5,4 kilometra i može se prijeći za oko 90 minuta." Staza je dobila ime po umjetničkom imenu rumunjske kraljice Elizabete, čiji je suprug Karol I. financirao izgradnju šumske staze krajem 19. stoljeća.

Idemo u planine

Nižu se zanimljiva mjesta: izvor vode Vrutki, gdje su žene nekada prale rublje, klupa uklesana u stijenu, na kojoj je Carmen Sylva pronašla inspiraciju za svoje stihove. Kao i vidikovci Male Fortice s kojih se pruža panoramski pogled na Kvarnerski zaljev. Neposredno iznad Opatije uzdiže se planina Učka koja se nalazi u parku prirode. Tu je osam označenih biciklističkih staza. U jesen i proljeće organiziraju se biciklističke ture za cijelu obitelj. Biciklistička tura "Giro di Marunada" stvorena je za zahtjevne bicikliste, cestovna biciklistička utrka "Kralj Učke" starta uz more u Ičićima i vodi do 1401 metar visokog vrha čiji se vidikovac vidi s opatijske plaže.