Ako želite upoznati Istru, upoznajte njena vina

4X7A2602.original

Uz vrhunska jela najbolje idu vrhunska vina kojih u Hrvatskoj doista ne nedostaje, a vinari ih proizvode ne samo od popularnih internacionalnih sorti, već i od autohtonih sorti koje privlače sve više pozornosti koje ne smijemo zaboraviti. Među najpoznatijim sortama koje se uzgajaju u našem kraju, svaka regija ima barem jednu posebnu sortu koja se izuzetno cijeni i od koje vinari s posebnom strašću proizvode vina svih cjenovnih razreda.

Kao dio mediteranske povijesti, Istra je od davnina isprepletena vinskom tradicijom. U grčko i rimsko doba vino se proširilo i dobilo veliki značaj. Kalavojna, mjesto na istočnoj obali Istre, svoje je ime dobilo od grčkih riječi kalos oinos, što znači dobro vino.

Za one koji vole uživati u vrhunskim vinima, Istra više nije samo mjesto gdje možete “samo” uživati ​​u prirodi, suncu i moru. Najveći hrvatski poluotok danas je i jedna od najboljih europskih vinskih regija. Posjet vinskim podrumima svakako je na listi želja svih koji žele upoznati regiju malvazije i terana, a dobra je ideja i za zanimljiv popodnevni izlet. Sve što trebate učiniti je pripremiti svoje okusne pupoljke (i pročitati naš vinski vodič, ali kad ste već tu – požurite!).

Dok svi putevi vode u Rim, u Istri vode u vrhunske vinarije.

Otkrijte zašto je Istra prava oaza za ljubitelje vina.